Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

«Η Θεομήτωρ κατέβηκε από τους ουρανούς να με συμβουλεύσει»


agsilouanos

«Η Θεομήτωρ κατέβηκε από τους ουρανούς να με συμβουλεύσει, ενώ ήμουν νέος και αμαρτωλός» αγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης

(Aπό τα νεανικά χρόνια του αγ. Σιλουανού)
“Μέσα στο θόρυβο της νεανικής ζωής άρχισε πια να εξασθενεί στην ψυχή του Συμεών η πρώτη θεία κλήση για τη μοναχική ζωή. Αλλά ο Θεός που τον εξέλεξε τον κάλεσε πάλι με ένα όραμα.
Κάποια μέρα, που την κατασπατάλησε όχι με σωφροσύνη, αποκοιμήθηκε ελαφρά και είδε στον ύπνο του πως ένα φίδι μπήκε μέσα του από το στόμα του. Δοκίμασε φοβερή αηδία και τινάχτηκε πάνω, οπότε άκουσε μια φωνή να του λέει:
«Κατάπιες στο όνειρό σου φίδι και δεν σου άρεσε. Το ίδιο δεν μου αρέσει και εμένα να βλέπω τα έργα σου»!
Ο Συμεών δεν είδε κανέναν, άκουσε μόνο μια φωνή ασυνήθιστα ωραία και γλυκειά. Η ενέργειά της υπήρξε όμως συγκλονιστική. Ο Γέροντας πίστευε χωρίς καμιά αμφιβολία ότι ήταν η φωνή της ίδιας της Θεοτόκου. Ως το τέλος της ζωής του ευχαριστούσε τη Θεομήτορα, γιατί δεν τον αποστράφηκε, αλλά ευδόκησε να τον επισκεφθεί η ίδια και να τον σηκώσει από την πτώση. Έλεγε:
«Τώρα βλέπω πόσο ο Κύριος και η Μητέρα του Θεού σπλαχνίζονται το λαό. Σκεφτείτε , η Θεομήτωρ κατέβηκε από τους ουρανούς να με συμβουλεύσει, ενώ ήμουν νέος και αμαρτωλός». Το ότι δεν αξιώθηκε να δει τη Δέσποινα, το απέδιδε στη ρυπαρότητα, μέσα στην οποία βρισκόταν τότε.
Αυτή η δεύτερη κλήση, η οποία συνέβη λίγο πριν από τη στρατιωτική του θητεία, είχε πλέον αποφασιστική σημασία για την επιλογή της μελλοντικής του πορείας .Πρώτο αποτέλεσμα ήταν η ριζική αλλαγή της ζωής του, που είχε πάρει κακό δρόμο. Ο Συμεών αισθάνθηκε βαθειά ντροπή για το παρελθόν του και άρχισε να μετανοεί θερμά ενώπιον του Θεού.[…]
Από το βιβλίο Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, σ. 18-19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου